» Waarom Hongarije?


Hongarije: een verrassend alternatief in centraal Europa
‘Leven als God in Frankrijk', is een gevleugelde uitdrukking voor hen die in het zonnige zuiden van Frankrijk weten hoe luxe te leven, te genieten en weten hoe los van Nederlandse stress en ruimtegebrek een haast 'paradijselijk' bestaan te realiseren. Steeds duidelijker wordt dat je als Nederlander ook als 'God' in een land als Hongarije kunt leven. Niet voor niets, want Hongarije biedt net als Frankrijk of Italië veel aantrekkelijke voorwaarden waar de Nederlander naar verlangt;

Om het klimaat:
Een heerlijk (warm) landklimaat met van half april tot eind september droog weer, veel zon en een heerlijke temperatuur

Om de gastvrijheid:
In het bijzonder op het platteland, in de kleine dorpen vindt u nog de oeroude, traditionele gastvrijheid terug. U zult het merken, echt menselijk contact kent geen taalbarričres.

Om het lekkere eten:
U kent zeker wel de (goulash), maar de echte moet u in Hongarije proeven! U zult merken dat die daar echt beter smaakt. U kunt natuurlijk ook genieten van andere Hongaarse gerechten, zoals gevulde paprika, Szegediner zuurkool of paprikakip. En u zult zeker smullen als u de Hongaarse stroedel, somloi galuska, met chocolade, slagroom en rozijnen, of de overheerlijke palacsinta voorgezet krijgt. Geniet van het Hongaarse eten!Om de verrukkelijke wijnen
Tokajer wijnen en Stierenbloed van Eger zeer zeker zegt u dat wat. Maar er zijn nog veel meer (lekkere) wijnen, b.v. de rode wijnen van Sopron, Pécs of van de omgeving van het Balatonmeer. U kunt echte wijnkelderdorpen bezoeken in Villány (dichtbij Kisbudmér!) waar schitterende rode wijnen worden geproduceerd die tot de top van Hongarije behoren.

Om te kuren:
Heeft u lichamelijke klachten (beweging problemen, maagklachten enz.) of wilt u fit blijven? Er wachten 84 kuuroorden met geneeskrachtig, warm water op U. Thermaalbaden met hun bewezen geneeskrachtige werking m.b.t. reumatische aandoeningen, huidklachten e.a. Vaak is het mogelijk om de baden te combineren met sauna en massage s ( voor een naar onze begrippen wel heel lage prijs), zodat men echt herboren van een ware kuurvakantie weer huiswaarts kan keren! U vindt ze in Hongarije allemaal.Om de volkstradities:
Even op de vlucht voor de moderne wereld? Op zoekt naar oeroude volkskunst? Ook die vindt u hier... In tegenstelling tot veel west europese landen leven (volks)tradities nog écht in Hongarije. Prachtige klederdrachten, oude boerenhofsteden, openluchtmusea, volksfestivals met volksmuziek en dans o.a. in Oost-Hongarije of de paprikafeesten in Kalocsa, het uienfeest in Mako, wijn oogstfeesten in de wijngebieden. Van alles kunt u (mee)genieten omdat Hongaren van nature graag met anderen delen. Maar ook oude middeleeuwse steden, Romeinse overblijfselen, kastelen, kasteel hotels, burchten en duizenden andere (historische) gebouwen wachten om ontdekt te worden.

Om de muziek:
Beroemde Hongaarse componisten zoals de melancholieke en dan weer temperamentvolle zigeunermuziek is ook een begrip. In de zomermaanden zijn er tientallen concerten en volksfestivals met deze heerlijke muziek.

Om de prettig lage prijzen:
Hongarije is niet duur. Ook in de omgeving van Kisbudmer vindt U (gezellige en goedkope) gelegenheden waar U lekker kunt eten (Boly, Villany). Uit eten kost je ongeveer 15 Euro voor 2 personen 1/2 liter wijn inbegrepen, een consumptie in een café kost je ongeveer 1 Euro voor een halve liter bier en dit is ook ongeveer de prijs voor een grote frisdrank. Entreekaarten voor musea, baden, treinreizen enz. zijn stukken goedkoper dan in Nederland. U hoeft niet perse iets uit NL mee te nemen want in de Hongaarse winkels kunt u ook alles kopen (behalve typisch NL producten als hagelslag en drop). In de omgeving (Pecs en Mohacs) zijn winkelcentra die ook op zondag open zijn. En hier zijn ook winkels waar u (24 uur per dag) terecht kunt zoals LIDL, Pennymarkt en Tesco.

[ terug... ]Omhoog

Copyright 2002-2020