» Praktische informatie Hongarije

Een nieuw land op oude grond


Hongarije is een land dat sinds de omwenteling van 1989 sterk in de toeristische belangstelling is komen te staan. Het is zeker niet zo dat Hongarije tot dan toe een toeristisch 'terra incognito' was, integendeel. Toch bleef de belangstelling lange tijd beperkt, niet allen kwantitatief gezien, maar ook wat de reikwijdte betreft van het toerisme. Te lang heeft men Hongarije synoniem geacht met de begrippen Balaton en Boedapest.

Is er sindsdien zoveel veranderd in Hongarije? Aanvankelijk niet. Wie -al dan niet voor de eerste keer- kennis maakt met het land treft en trof in Hongarije een goede partner.

U bent te gast in een nieuw land op oude bodem: het moderne, democratische Hongarije. Een hoogst aantrekkelijk land bovendien. Hier bent u niet alleen (nog) goedkoper uit uit op het gebied van voeding en accommodatie, maar komt u ook te staan tegenover een land en een samenleving waarin u zich sneller thuis zult voelen dan u wellicht had gedacht.Hongarije ligging en bevolking


Hongarije is sinds 2004 lid van de EU. Het land ligt in het midden van Europa en heeft een oppervlakte van 93.000 km˛. Het grenst aan Oostenrijk, Slowakije, Oekraďne, Roemenië, Kroatië, Servië en Slovenië. Het ligt ongeveer 1.300 km vanaf Nederland.

Hongarije is ongeveer 3 keer zo groot als Nederland of België en heeft toch maar 10 miljoen inwoners. Hiervan wonen er 3 miljoen in de grote steden en dit betekent dus dat er nog héél veel ruimte is. Naast Hongaren wonen er kleine aantallen Oostenrijkers, Nederlanders, Belgen, Duitsers, Slowaken, Serviërs, Kroaten, Zigeuners en Roemenen.

De Hongaarse Republiek is een parlementaire democratie en de hoogste macht ligt dan ook bij het parlement. De president is het formele staatshoofd terwijl de regering geleid wordt door de premier. Het land bestaan uit 5 regio's verdeeld over 19 provincies, plus de hoofdstad Boedapest. Het ligt in dezelfde tijdzone als die van ons en Hongarije doet ook mee aan de zomertijd.

Eten&drinken

De Hongaarse menukaart is zeer gevarieerd. Belangrijke gerechten zijn goulash, paprika en salami. De Hongaren geven er de voorkeur aan om pittige kruiden en andere smaakverbeteraars aan de gerechten toe te voegen. Het ontbijt bestaat voornamelijk uit brood van een wat grove, lichtbruine korrel, besmeerd met boter en eventueel belegd met kaas, honing of een worstsoort. De lunch bestaat uit een lichte warme maaltijd, voorafgegaan door een soep. De belangrijkste bestanddelen bij de avondmaaltijd zijn vlees en vis. Hongarije kent ook enkele eigen wijn- en biersoorten. De bekendste wijn is de Bikavér ('stierebloed'). De wijn van Badacsony is legendarisch. De wonderlijke smaak is te danken aan de vulkanische bodem en het mediterrane klimaat.

Geldzaken

In Hongarije betaalt men niet met de Euro, maar met Hongaarse Forinten (HUF). Men kan dus nog lekker ouderwets geld wisselen. Dit kan men doen bij de vele wisselkantoren, in sommige hotels en bij de officiële banken. Er zijn munten van HUF 5, 10, 20, 50, 100 en 200. De bankbiljetten hebben een waarde van HUF 200, 500, 1.000, 2.000, 5.000, 10.000 en 20.000. Men moet zich ervan bewust zijn dat er een groot verschil kan bestaan tussen de aan- en verkoopprijs van de valuta. Klik Hier voor de actuele wisselkoers.
Banken: Men kan contant geld en traveller cheques wisselen bij de diverse banken in Hongarije.
Pinautomaten: Er zijn met name in de grote steden ruim voldoende pinautomaten te vinden.
Fooien: In Hongarije is het gebruikelijk om fooi te geven. In diverse restaurants wordt de fooi al in de rekening meegenomen en hoeft men dus geen fooi te geven. Mocht men toch fooi willen geven bij een restaurant die de rekening niet inclusief fooi geeft, dan kan men bij het afrekenen van de rekening erbij zeggen dat ze het wisselgeld mogen houden. Het is namelijk onbeleefd om in Hongarije de fooi op de tafel achter te laten.


Verkeer in Hongarije
De wegen in Hongarije zijn uitstekend (afb. links nieuwe snelweg M6 van Boedapest naar Pécs). De laatste jaren is het wegennet met Europese subsidie gemoderniseerd. De snelwegen en provinciale wegen zijn van de kwaliteit die wij gewend zijn. De binnenwegen zijn vrijwel overal geasfalteerd.

Op de snelwegen moet tol betaald worden, waarvoor u bij tankstations een vignet kunt kopen. Voor een paar euro kunt u dan 4 dagen van alle snelwegen binnen Hongarije gebruik maken. Uw kenteken en land van herkomst worden in de computer opgenomen en onderweg passeert u electronische controlepunten. U ontvangt een betaalbewijs, geen sticker. Bekijk:
online snelwegticket kopen

De maximumsnelheid is op de snelweg 130, buiten de bebouwde kom 90 en binnen de bebouwde kom 50. Tenzij anders aangegeven. Het toegestane alcoholpercentage is 0%. Handsfree bellen en autogordels zijn verplicht.

De taal in Hongarije

In Kisbudmer en omstreken kunt u zich gelukkig veelal met Duits verstaanbaar maken vanwege de Schwabische geschiedenis van deze streek, want het Hongaars is een moeilijke taal!

Het is totaal niet verwant aan dat van de buurlanden. Er zijn overeenkomsten met het Fins en deze dateren waarschijnlijk uit tijden van voor de grote Volksverhuizing. Het Hongaars wordt dan ook een Finoegrische taal genoemd.

De klemtoon ligt op de eerste lettergreep en de woordvolgorde is niet vast. Wat het belangrijkste is wordt vooraan in de zin vermeld. Er wordt veel gewerkt met achtervoegsels en vervoegingen die aan elkaar geschreven worden.

Bij voorbeeld: ik ga naar ons huis: házunkhoz megyek, oftewel: huis-ons-naar ga-ik...

Hier een paar woordjes die gegarandeerd een glimlach gaan opleveren;

  • Ja = Igčn
  • Nee = Nčm
  • Goedemorgen = Jó reggelt (Joo rčg-gelt)
  • Goedendag = jó napot (joo na-pot)
  • Goedenavond = jó estét (joo esj-teet)
  • Doei = viszlát (wieslaat)
  • Bedankt = köszönöm (kus-su-num)
  • Proost = egészségedre (e-gees-sjee-gedre of effe-sjekkie-dreije)

Iets te vertalen? Klik op Vertaalprogramma

Drinkwater
Het kraanwater in Hongarije is geen drinkwater en heeft meestal een lichte chloorsmaak. Drinkwater kunt u het beste kopen in de supermarkten of op andere plaatsen waar ze dit normaliter verkopen. Het is echt raadzaam om geen kraanwater te drinken want de kans op infecties en buikloop is echt aanwezig.

Alarmnummers
De mobieltjes doen het in heel Hongarije. In berggebieden kan de ontvangst soms wel minder zijn. Moet u tijdens uw vakantie gebruik maken van een alarmdienst dan zijn de volgende nummers handig om bij de hand te hebben, in uw vakantiewoning te leggen of in uw telefoon te programmeren:

Alarmnummer Alarm 112
Ambulance Mentő 104
Politie Rendőrség 107
Brandweer Tűzoltóság 105
Wegenwacht Autómentő 188


[ terug... ]Omhoog

Copyright 2002-2020