» Nieuws

Hongarije goedkoopste vakantieland in EuropaDinsdag 17 april 2012 -
Het kan nog wel eens druk gaan worden met Nederlanders en Vlamingen in Hongarije tijdens de komende zomervakantie. Een aantal kranten publiceerden vandaag een persbericht met de uitslag van een onderzoek van het ING Economisch Bureau, en Hongarije komt daarin als goedkoopste vakantieland van Europa uit de bus.


Hongarije blijkt met prijzen van hotels en restaurants 51% goedkoper te zijn dan Nederland. De koers van de forint ten opzichte van de euro is daar de belangrijkste reden voor. Verder zijn Polen, Tsjechiё en Slowakije 30% goedkoper. Noorwegen is het duurst, in Belgiё ben je 7% meer kwijt dan in Nederland. We worden ook gewaarschuwd voor de andere kosten van een vakantie. Benzine is in Hongarije namelijk erg duur, dus reken je daar niet rijk.


Balaton Airport: vliegveld Fly Balaton in 2011

Vrijdag 25 maart 2011

Vanaf half april 2011 zullen er weer 3 tot 4 vluchten per week op Fly Balaton landen. Vanuit Frankfurt en Düsseldorf wekelijks en vanuit Hamburg en Berlijn tweewekelijks. Vanaf de zomer zullen ook vluchten vertrekken vanuit Erfurt en Dresden. Houd de nieuwe website in de gaten voor de binnenkort komende vluchtschema's: Fly Balaton.Hongaars tapijt prikt wat te hardHongarije voorzitter EUVrijdag 14 januari 2011 - Meerdere Europese parlementsleden ergeren zich aan het grote tapijt in de hal van de Europese Raad. Het is traditie dat het land dat voorzitter van de Europese Raad is, een kunstwerk in deze hal plaatst. De consternatie betreft nu het voorzittende land Hongarije. Op een groot tapijt met gebeurtenissen uit de Hongaarse geschiedenis is er op een gedeelte namelijk een heel ander Hongarije zien dan het huidige.

Naast historische symbolen en personen zoals koningen, kunstenaars en andere prominte figuren uit de Hongaarse geschiedenis, zijn er ook beroemde gebouwen te zien. De ophef betreft een specifiek deel van het tapijt dat 202 vierkante meter groot is en uit kleinere tapijten is samengesteld. Een slordig weeffoutje kan het zeker niet genoemd worden, op het bewuste stuk tapijt is een historische landkaart van Hongarije te zien ten tijde van de revolutie in 1848. Hongarije vormde toen samen met Oostenrijk het Habsburgse rijk - de revolutie beoogde juist onafhankelijkheid van Oostenrijk - en tot aan 1920 behoorden gebiedsdelen zoals het huidige Slowakije en een deel van Roemeniё aan 'Groot-Hongarije'.

Eerder had Tsjechiё met hun kunstwerk in de hal bijna heel Europa over zich heen gekregen en werd het uiteindelijk verwijderd. Nu is het de vraag of Hongarije het kunstwerk ook moet verwijderen of dat ze enkel het betreffende deel weg gaan halen. Dat Hongarije zich wat groter voordoet dan ze is, dat is voor veel Hongaren te begrijpen vanuit hun geschiedenis. Maar met dit, niet al te bescheiden, statement zal het land zeker geen hoge ogen gooien. Of textiel-kunstenaar Lívia Pápai tijdens de ontwerpfase van het tapijt stil heeft gestaan bij de gevoeligheid van andere Europese landen is niet bekend.
>>>> TdS
>>>> Bron: diverse media
Vuurwerk van Katy Perry in Boedapest

Kunst&cultuur

Vrijdag 24 december 2010 - Toen een groep studenten uit Leeuwarden onlangs door Boedapest trok, om de stad te bekijken en om kennis te maken met Hongaarse studenten, vroeg een van de studentes of het klopte dat de videoclip voor de hit Firework van Katy Perry opgenomen was in Boedapest. En ja, dat klopt!
Op de vraag aan haar om te beschrijven wat ze aan locaties en gebouwen zag in die clip; "Een vierkant groot plein met hoge wanden", zei ze. "Met iets van een koepeltje bovenop een van de muren". Zij en de andere studenten gingen naar de locatie waar dat moest zijn. Zodra de studenten een glimp van de poort zagen die naar de Oroszlános Udvar (Leeuwen Hof) van het Paleis op de Burcht leidt, werden ze helemaal dol. Als vrolijke pelgrims van de popmuziek renden ze naar het plein, en ondanks dat iedereen het koud had en moe was dansten ze daar bijna net zoals in de clip. Er werden foto's gemaakt als bewijs voor het thuisfront en iedereen was tevree.
De clip is dus deels opgenomen in Boedapest. En voor wie denkt dat het vierkante plein waarover de studente sprak misschien het kruispunt Astoria is, dat is de andere hoofdlocatie waar gefilmd is. Het moet gezegd: de clip is mooi gemaakt, echt. En het is een prachtige reclame voor de stad. Meer dan vijftig miljoen keer is de clip op youtube al bekeken en dat aantal groeit maar door.[ terug... ]Omhoog

Copyright 2002-2020